Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]
[...] można spotkać teorie, iż najważniejszy jest nie profil lipidowy, a stan zapalny w ciele. Konsumpcja cholesterolu pokarmowego nie ma wpływu na cholesterol endogenny, a dieta w ogóle w nikły sposób wpływa na poziom cholesterolu. Redukowanie jego poziomu pozostaje najbardziej kontrowersyjnym zagadnieniem od czasów talidomidu oraz stosowania [...]
Ostatnio coraz częściej jestem pytany, czy warto zacząć stosować te lub inne zestawy środków hormonalnych. Na początku chciałbym zastrzec, iż opisany tekst jest wyłącznie teoretycznym rozważaniem na temat problemów. Zanim zaczniesz silnie ingerować w stan swojego zdrowia, skontaktuj się z lekarzem, przeczytaj, choć kilka artykułów, a najlepiej [...]
[...] wpływ na insulinooporność? 1. Dieta o wysokiej podaży tłuszczów Wykazano, iż dostarczanie więcej, niż 37% energii z tłuszczów, ma wpływ na insulinooporność. Tego rodzaju dieta obok dostarczania nadmiaru energii względem zapotrzebowania i zwiększania wagi ciała, zmniejsza przyłączanie insuliny do jej receptorów i powoduje nadmierne odkładanie [...]
Przez panikę związaną z tłuszczami mamy teraz kryzys zdrowotny. Nie, oczywiście żartuję, to nie jest takie proste. Należy tu uwzględnić zmiany zachodzące w trybie życia, aktywności fizycznej, wzrost ilości pracy i wypoczynku w pozycji siedzącej, rosnące rozleniwienie społeczeństwa, postęp technologiczny, który przyczynia się do kultywowania [...]
[...] lody - wcale nie muszą uniemożliwiać pozbywania się tkanki tłuszczowej, o czym obszernie pisał m.in. T. Sowiński: http://potreningu.pl/articles/5153/efekty-jakie-daje-dieta-iifym-w-dlugofalowej-pracy-nad-sylwetka Jednakże długofalowo i pod względem zdrowotnym należy zachować umiar oraz zdrowy rozsądek. Co z tego, że jeden, drugi czy trzeci [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej ma często decydujące znaczenie dla utrzymania zdrowia, poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziałania kancerogenezie, insulinooporności, zmianom zapalnym w ustroju, zapobiegania incydentom sercowo-naczyniowym itd. Interwały tempowe – jest to odmiana biegu progowego (czyli biegniemy blisko naszego [...]
[...] i być może ma większy lub mniejszy wpływ na ekspresję niektórych genów. Jednak trudno przedstawiać ten fakt jako wiążący argument w dyskusji. Wyniki badań sugerują, że dieta ultraniskokaloryczna (500 kcal) wywołuje większe zmiany w ekspresji genów w porównaniu do diety, w której dostarczano 1250 kcal dziennie. Niemniej głodowa dieta [...]
Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] hormonu wzrostu, guzami powodującymi wydzielanie insuliny (guzy trzustki), guzami nadnerczy, u kobiet - PCOS. Aktywność fizyczna (w ramach treningu i poza nim), odpowiednia dieta, właściwa ilość snu, unikanie alkoholu, suplementacja różeńcem górskim (np. 400 mg dziennie ekstraktu z korzenia różeńca górskiego), ashwagandhą (np. 300 mg dziennie), [...]
Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]
[...] sylwetki (np. hodujesz „boczki” i brzuch). Próba uwidocznienia mięśni jest skazana na porażkę, bo jeszcze nie masz czego uwidaczniać! Możesz pozbyć się tkanki tłuszczowej (dieta redukcyjna, aeroby, interwały), ale rama pozostanie kiepska, ponieważ jest niezabudowana. Musisz ją najpierw zabudować mięśniami, a dopiero później zastanawiać się nad [...]
W Internecie powielane są rozliczne mity dotyczące treningu, diety i suplementacji. Dzieje się tak, ponieważ czytanie książek jest męczące - łatwiej jest oglądać skrótowe opracowania na YouTube, których jakość bywa zróżnicowana. Zdarzają się bardzo dobre podsumowania, ale spotyka się też ewidentną dezinformację. Oto 6 nadal najpopularniejszych [...]
Kamica nerkowa jest rodzajem zaburzenia w odpływie moczu, polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Czy powstawaniu złogów da się jakoś zapobiegać? Jakie napoje sprzyjają pojawieniu [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
Czy wiesz, że rak jelita grubego, rak okrężnicy lub odbytnicy jest trzecią najczęstszą przyczyną śmierci z powodu raka, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet? Na szczęście liczba zgonów spada dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotyczyć prawie 800 mln osób! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. prognozy mówią o występowaniu cukrzycy u 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób [...]
Tammy Hembrow rozpoczynała swoją przygodę od zamazanych selfie w łazience. Teraz jej konto obserwuje ponad 8,5 miliona fanów, a ona sama w międzyczasie została matką dwójki dzieci. Tammy pochodzi z Australii i stała się częścią Chloe Kardashian Good Squad, czyli zespołu modelek promujących nową linię jeansów Good American. To nic dziwnego, bo [...]